Asiakastyö - Seinätekstiili

Hei!

Maaliskuussa aloitin työskentelemään suurimman näyttötyöni parissa: Designtekstiilien valmistaminen, 45osp.

Inspiraation etsiminen oli ensiksi hieman vaikeaa. Otin kuvia vähän kaikesta mitä eteeni sattui. En löytänyt sitä vieläkään, vaikka kuvia tuli otettua yli 50 ja lisäksi selailin vanhojakin kuvia. Lopulta löysin inspiraation vähän kuin vahingossa piirtäessäni Illustratorissa viivapiirrosta kivimakasiinin seinästä.

Asiakas halusi luokkatilaan sopivaa seinätekstiiliä, joka hieman rauhottaisi tilaa ja sen hyvin laajaa värimaailmaa. Tarkoituksena oli myös, että työstä tulisi kosketeltava esimerkiksi muistisairaille ja lapsille. Asiakkaan toiveena oli, että työssä käytettäisiin mahdollisesti kierrätysmateriaaleja. Kierrätysmateriaali käsitteenä on hyvin laaja, ja asiakkaan toive perustuikin siihen, että työstä tulisi mahdollisesti edullisempi, jos käytettäisiin jo valmiiksi koululta löytyviä materiaaleja. Iso osa materiaaleista löytyikin koulusta jo valmiina, mutta esimerkiksi DROPS Snow -langat tilattiin Lankavalta.

Kivinen makasiini, joka toimii Perttelin kotiseutumuseona

Kiviseinästä piirretty luonnosprintti, josta osan erottamalla muodostui seinätekstiilin kuvio

Kun olin saanut suunnitelman valmiiksi, lähdin tilaan tutkimaan värisävyjä ja etsimään sopivaa värimaailmaa työhön.  Ideanani oli jo alunperin käyttää sinisen sävyjä niiden rauhoittavan ominaisuuden takia. Sininen oli muutenkin yhdistävä tekiä tilassa, joten se oli selkeä valinta. Lisäksi värimaailmaan valikoitui merenvihreä ja vaalean harmaa.

Värisävyjen etsintää tilassa



Kun värit ja langat oli valittu, alkoi tuftaus. En ennen työn aloittamista oikeastaan edes tiennyt tarkalleen mitä tuftaus on ja miten eri tavoin sitä voi tehdä. Koska työ on aika iso (ympyrän halkaisia 120cm) päädyin tekemään suurimman osan työstä tuftauskoneella. Ennen varsinaisen työn aloittamista tein muutamia kokeiluja molemmilla koneilla, jotka koululta löytyi. Toinen kone teki jatkuvaa ja toinen taas leikkasi langat lyhyiksi hapsuiksi.

Käyttämäni langat:
- Muhku vaaleansininen villamattolanka
- DROPS Snow yksisäikeinen villalanka
    - vaalean siniharmaa
    - pastellinsininen
    - merenvihreä
Viimeistelyssä:
- vaaleanvihreä Sisalnaru
- ohut valkoinen pellavalanka

Tuftauskoneen testausta

Vasemmalla: leikkaavan koneen jälkeä
Oikealla: jatkuvan koneen jälkeä

Aikani testailtua ja totuteltua painavaan laitteeseen lähdin piirtämään työn äärirajoja ja merkkailin myös eri värialueet kankaalle, jotta työskentely olisi sujuvaa.

Seinätekstiilin muoto luonnosteltuna kankaalle, halkaisia n. 120cm

Aloitin tuftauksen paksummalla Muhku-villamattolangalla, jota käytinkin määrällisesti eniten työhön. Koneen käyttöön kesti tottua, se oli hyvin painava ja minä olen voimiltani aika heiveröinen. Laitetta piti painaa kangasta vasten aika kovin, että paineilma "sylki" langat kankaasta lävitse. Kone piti myös pitää jatkuvasti samassa kulmassa, koska muuten toiselle puolelle muodostuvat hapsualueet olivat eri mittaisia.

Alkusuora

Kuvioiden asettelua

Tuftaus etenee villamattolangalla ja yksisäikeisellä villalangalla sekä vaaleanvihreää sisalnarua.

Kun tuftaus oli valmis, oli aika liimata tausta, jotta langat pysyisivät työssä kiinni. Vaikka tausta onkin liimattu, ei työtä silti kannata repiä.

Taustan liimaus, jotta lankahapsut pysyvät paikallaan



Työ irroitettiin leikkaamalla kehyksellä, jonka jälkeen sovitettiin metallitukirengasta. Kankaasta leikattiin pois ylimääräinen ja reuna saumuroitiin siistiksi.
Työ irroitettuna

Raakareunan saumurointi

Metallinen tukirengas

Jotta työ pysyy seinällä tukevasti, eikä repsota tai roiku rumasti, reunalle ommeltiin käsin pingottamalla metallinen rengas. Renkaan teki metallipuolen opiskelijat työn mittojen mukaan.

Kangas kiinnitettiin ja pingotettiin renkaaseen käsin ompelemalla



Kun ompeluosuus saatiin valmiiksi, viimeistelynä oli vielä laskostaa ja liimata ylimääräinen kangas työn takapuolelle, jotta se ei esimerkiksi siirrettäessä alkaisi repsottaa työn takaa. Liimana käytin tekstiililiimaa. Vaihtoehtona oli myös käyttää kontaktiliimaa, mutta opettajan ohjeistuksen mukaan päädyin käyttämään tekstiililiimaa, koska se kuivuu hieman hitaammin ja on sitä myöden hieman anteeksiantavampaa.

Tekstiililiima, jolla repsottava kankaanreuna laskostettiin pysymään kauniimmin työn takapuolella






 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tufting (English version of Asiakastyö - Seinätekstiili)

2. näyttö - Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen

Digitaalinen printtisuunnittelu