2. näyttö - Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen

Hei!

Ollessani työssäoppimassa ompelimo Oliinassa, suoritin näytön tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistamisesta. Oliinan Jenny tekee puvustuksia Kirakan kesäteatterin Pekka Töpöhäntä -näytelmään ja pääsin itsekin mukaan tekemään sinne kaikenlaista. Näyttöni olikin fatsuit juuri tuohon kyseiseen näytelmään.
    Aloitin työn viikolla 16 ja sain sen valmiiksi sovituskuntoon viikolla 22. Teimme näyttöäni tiiviisti yhdessä Jennyn kanssa, koska puvulle ei ollut mitään varsinaisia ohjeita missään. Jos ajallisesti miettii työn valmistumista, olisimme varmasti saaneet sen nopeamminkin valmiiksi. Iso osa ajasta meni suunnittelu- ja pohdintatyöhön ja pidimme välillä myös väliviikkoja ja annoimme ajatusten muhia.

Työvaiheet

1. Aluspuvun muokkaaminen
Aluspukuna toimi trikoinen kokovartalo aluspuku. Puvun vetoketju siirrettiin olkasaumoihin, jotta puku olisi helpompi pukea päälle. Pääaukosta poistettiin korkea kaulus, jota myöhemmin hyödynnettiin pääaukon huolittelussa. Etusauma saumuroitiin kiinni ja puvun hihoja ja lahkeita lyhennettiin 7cm. Haaraväliin tehtiin pieni reikä, jotta puku saatiin pysymään fiksusti mallinuken päällä.



2. Muodon luominen
Teimme vaahtomuovista asiakkaan mittoja vastaavat putket jalkoihin ja reisiin, jotta lopullisen muodon luominen puvun päälle olisi helpompaa. Aloitimme keskivartalon muodon luomisen päällystämällä renkaita vaahtomuovista. Tämä vaihe kuitenkin jäi pois, koska Jennyn sovittaessa pukua, hän ei saanut sitä päälle, koska vaahtomuovirenkaat eivät tietenkään joustaneet. Puvusta olisi muutenkin tullut todella painava ja hiostava, joten oli muutenkin hyvä päätös jättää vaahtomuovi pois.


Päädyimme käyttämään vaahtomuovin sijaan ohuesta puuvillakankaasta tehtyjä renkaanmuotoisia tyynyjä, jotka täytettiin pumpulilla. Vatsatyynyt, pylly ja rinnat muodostuivat kaikki tällä tavoin. Reisiin tehtiin myös samanlaiset pienemmät tyynyt. Aluspuvun päälle tehtiin iso t-paita ja housut joustavasta Orneuleesta. Lahkeet ja hihansuut ommeltiin aluspukuun kiinni, jotta jalkoihin ja käsivarsiin saatiin lisättyä pumpulia ilman, että se valuisi ulos. Lisäsin irtopumpulia myös muualle pukuun, jotta sain tyhjät ja muodottomat paikat näyttämään aidommilta.

Tässä kuvassa näkyy vielä käsissä ja reisissä erilliset pumpulipussit. Tämä idea hylättiin ja korvattiin kokonaisella t-paidalla ja housuilla.


3. Viimeistely ja huolittelu
Muotopussit kiinnitettiin muutamalla käsitikillä aluspukuun ja toisiinsa, jotta puku pysyisi vähän paremmin muodossa. Ulkokerroksen hihansuut, lahkeet ja pääntie kiinnittettiin aluspukuun. Housut ja paita saumuroitiin yhteen. Asiakkaalle annettiin hoito-ohjeeksi möyhiä pukua näytösten välillä.

Valmis puku

Pääntie huoliteltuna

Puvun ulommaisen kerroksen ylä- ja alaosat saumuroitiin yhteen, jotta täytteet eivät valuisi ulos.

Hihansuu kiinnitettynä aluspukuun. Lahkeet on tehty samalla tavalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tufting (English version of Asiakastyö - Seinätekstiili)

Digitaalinen printtisuunnittelu