Työssäoppiminen - Ompelimo Oliina

Hei!



Olin ajalla 23.3. - 29.5.2020 työssäoppimassa Salossa ompelimo Oliinassa.

Pääsin mukaan kivoihin projekteihin:

Kasvomaskit

KoroNallet yhteistyössä Taitokeskus Varsinais-Suomen kanssa

Lempiasian uudelleenkaavoitusta

Pekka Töpöhäntä - näytelmä
Kirjontaa

Ja vielä vähän lisää kirjontaa

Nuppineulatyynyjä yhdessä luokkalaiseni Ainon kanssa

Korjausompelua, kuvassa käsipyyhe, jonka tein isosta frotee-pyyhkeestä (reunat huoliteltu vinonauhalla)

Kirakan kesäteatterin Pekka Töpöhäntä-esitykseen teimme ja suunnittelimme yhdessä Jennyn kanssa kissojen hattuja (kuva ylempänä) ja häntiä. Kyseiseen projektiin teimme myös yhdessä fatsuit-pukua, josta sain myös suoritettua näytön tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistamisesta. Projekti oli pitkä ja vaati paljon aikaa sekä suunnittelua, uudelleen yrittämistä ja kärsivällisyyttä. Kerron tästä enemmän ja yksityiskohtaisemmin myöhemmässä postauksessa.

Ompelimo Oliinassa tehdään muunmuassa paljon asiakkaiden kanssa yhteistyössä vaatteiden ja sisustustekstiilien korjausompelua. Yksi ensimmäisistä töistäni oli lastenistuimen pehmusteen uudelleenkaavoitus ja ompelu. Se oli haastavaa, sillä mittojen tuli olla täysin samat kuin alkuperäisessä, jotta pehmuste sopisi paikalleen. Vanha tuote oli jo aika kulunut ja jotkin saumat olivat ratkenneita, joten oli vähän haastavaa ymmärtää tuotteen kolmiuloisuutta. Toinen vähän haasteellisempi korjausompelu (jonka Jenny kuitenkin lopulta viimeisteli) oli veneensuojuksen paikkaus ja vetoketjun vaihto. Kangas oli paksua ja oli vaikea löytää tarpeeksi kestävää lankaa ja tarpeeksi vahvaa vetoketjua. Ihan kivaa harjoitusta, mutta en kyllä mieluusti lähtisi uudelleen kokeilemaan. :)

KoroNallet sekä puuvillaiset kasvomaskit olivat Pekka Töpöhännän jälkeen aloitettuja projekteja, joita tehtiinkin aika pitkään ja huolella. KoroNallet tehtiin yhteistyössä Varsinais-Suomen Taitokeskuksen kanssa. Niihin suunniteltiin kaavat, joiden oli tarkoitus olla yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa lastenkin kanssa. Teimme muutamia kokeiluja kaavojen ja materiaalien kanssa, joista lopulta syntyi viimeistelty KoroNalle-paketti.

Kasvomaskit puhuttivat etenkin maalis-huhtikuussa ja niiden tekemiseen kului ainakin kuukauden päivät. Oliinaan teimme myyntiin puuvillaisia kasvomaskeja, joihin suunnittelimme pitkään sopivia kaavoja ja hoito-ohjeita. Kyseinen työ oli ihan hauskaa, vaikkakin hieman pitkästyttävää. Osoitteesta oliina.fi löytyy kaava sekä ompeluohje maskia varten.

Luokkalaiseni Aino liittyi seuraamme huhtikuun lopussa, myöskin työssäoppimisen merkeissä. Yhdessä teimme esimerkiksi videon ryijytystekniikasta. Teimme videon Adoben Premiere Pro ohjelmalla ja jo sen opettelu ja käyttäminen oli työlästä, mutta lopulta hyvinkin hauskaa. Ainon kanssa oli mukava tehdä hommia yhdessä, kun olemme niin saman henkisiä. Lisäksi teimme muutamia reissuja niin Korvenmäen kaatopaikalle, kuin paikalliseen Eurokankaaseen sekä Salon nappiin. Ainolla on oma 4H-yritys, Alman hepat, jossa hän tekee ja myy keppihevosia.

Minulla oli todella mukavaa opetella asioita Jennyn kanssa, sain oppia paljon uusia ja hyödyllisiä asioita. Pääsin näkemään läheltä yrittäjän arkea poikkeustilanteessa, joka oli todella haasteellista. Vaikka asiakastyöt vähenivät ja asiakkaat pysyttelivät kotona, oli joka päivälle jotain tekemistä ja koettavaa. Vietin myös jonkin verran aikaa Jennyn poikien kanssa ja teimme kivoja juttuja yhdessä (vaikkei kaikki aina opiskeluun tai ompeluun liittynytkään). Reiluun kahteen kuukauteen mahtui paljon naurua, iloa, tanssia, laulua, turhautumista, auringonpaistetta, sadetta ja tuulta, mutta kaikesta selvittiin ja kaikki sujui hyvin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tufting (English version of Asiakastyö - Seinätekstiili)

2. näyttö - Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen

Digitaalinen printtisuunnittelu